Turcja

OFERTA

TURCJA - informacje

Turcja jest krajem, którego nie można pominąć w swoich wakacyjnych planach. Kusi magią Orientu, wspomnieniami wędrujących kupieckich karawan, kolorowymi bazarami. Jeśli chcielibyśmy poznać gościnnych, uśmiechniętych i zawsze gotowych do pomocy mieszkańców, warto odwiedzić Anatolię leżącą na półwyspie Azja Mniejsza, pomiędzy Morzem Czarnym, a Zatoką Aleksandretty. Jest to też kraina „tysiąca i jednej plaży”, ich ogromna liczba i niespotykana różnorodność sprawia, że każdy turysta znajdzie tu swoje wytęsknione i wymarzone miejsce na piasku. Czy będzie się ono ciągnęło po horyzont, czy może będzie malutkie, wciśnięte pomiędzy skaliste klify – ten wybór oczywiście pozostawiamy Państwu. Będąc w Turcji nie można też zapomnieć, że swoje ślady pozostawiła tam większość antycznych cywilizacji. W trakcie wojaży po tej krainie można spotkać pozostałości po Hetytach, Persach czy Rzymianach. A dobrze zachowanych zabytków greckich jest nawet więcej niż w całej obecnej Grecji. Turcja to też nowoczesny, starający się o członkowstwo w Unii Europejskiej kraj. Widać to przede wszystkim w dużych miastach, jak i w nadmorskich kurortach. Kuszą one turystów dobrymi hotelami, ogromnym bogactwem restauracji, barów, klubów i dyskotek. Różnorodność tego kraju sprawia, że każdy chętnie tu wraca.

Klimat
W Turcji panuje klimat śródziemnomorski, charakteryzujący się gorącym i suchym latem oraz łagodną i deszczową zimą.

Napięcie
220 V, gniazdka europejskie.

Szczepienia
Przy wjeździe do Turcji nie ma żadnych zalecanych dodatkowych lub obowiązkowych szczepień.

Ceny
Woda 1,5 l. ok. 1 TL, chleb ok. od 0,7 TL do 1 TL, przek?ska na mieście ok. 3,5 TL, obiad w restauracji od ok. 5 TL, cola 1l. ok. 1,5 TL

Waluta
Jednostką monetarną obowiązującą w kraju jest lira turecka (TL). 1TL = ok. 2,20 PLN. 1 TL dzieli się na 100 kuruszy.

Język
Językiem urzędowym jest turecki, ale w kurortach turystycznych można swobodnie posługiwać się językiem angielskim, niemieckim lub rosyjskim.

Dokumenty
Paszport powinien być ważny 6 miesięcy licząc od daty powrotu. Wiza ważna 90 dni - płatna we własnym zakresie.

Czas
Względem Polski + 1 godzina